Посещение на карстов извор „Глава Панега“ от ученици на Екоклуба в ОУ ”Христо Ботев” с. Румянцево – 16.11.2022 г.

С цел реализиране на дейности в посока опазване на биологичното разнообразие, повишаване на екологичната култура и подобряване на образованието в училище, и във връзка с участието в проекта „Продължаваме заедно” на Заедно в час, на 16.11.2022 г. десет ученици от Екоклуба в ОУ ”Христо Ботев” с. Румянцево с ръководители г-жа Снежана Йончева и г-жа Иванка Цветанова посетиха карстов извор „Глава Панега“. Природолюбителите бяха посрещнати от г-жа Иванина Чулкова и г-жа Екатерина Шилегарска-специалисти „Устойчиво екологично развитие” в „Златна Панега цимент“, които обясниха на децата основната задача на мероприятието – запознаване с карстовите красоти около нас и с обитателите на пещерите в региона.

          Преди да започне събитието, г-жа Иванка Цветанова предложи игра за запознанство-всички участници се събират в кръг и хвърлят малка топка към произволен представител от групата. Който я хване се представя и казва име на животно със същата буква като името му.

         В началото на срещата г-жа Иванина Чулкова представи презентация на тема „Карстовите красоти около нас“. Учениците научиха какво представляват:

  • карста и карстовите процеси;
  • карбонатните скали-варовици, които се използват за производството на цимент, вар и др.;
  • корозията и ерозията на карбонатните скали;
  • карстовото езеро – извор „Глава Панега“;
  • карстовите форми-въртопи, понори, ждрела и др.;
  • обитателите на пещерите-„дом“ на прилепите.

         Госпожа Екатерина Шилегарска разказа на учениците как производството на цимент влияе върху биоразнообразието и как циментовият завод се грижи за възстановяването на природата.

         Накрая г-жа Снежана Йончева даде на младите еколози да решат две криптограми. Разделени на два отбора – син и червен, те трябваше да открият по три химични елемента, които играят важна роля в природата. Петокласниците се справиха  бързо и вярно. Победи червеният отбор.

         Г-жа Иванина Чулкова благодари на природолюбителите за участието им в еко инициативата, за сериозното отношение и обеща отново да ги покани за съвместни дейности напролет. Срещата завърши с атрактивна игра – „Карта за търсене на съкровища“. Участниците трябваше да намерят растения, чиито листа виждат на раздадените снимки и да открият върху какви скали растат те. Всички се справиха чудесно и за награда получиха по три стикера – на  страшниче – вид папрат, есенна циклама и врата към зимния дом на прилепите.

            На тръгване от района на карстовия извор, всички участници – ученици, учители и служители в циментовия завод, събраха изхвърлените от недобросъвестни туристи отпадъци. По този начин възпитаваме у децата любов към природата и нейното опазване.

          „Ако мислиш за една година напред – посей семена, ако мислиш за десет години напред – посади дървета, ако мислиш за сто години напред – научи хората да пазят и умножават природните богатства!”  Това се стремим да правим и ние в училищния екоклуб!